top of page

10 DŮVODŮ, JAK MŮŽE JÓGA ZMĚNIT VÁŠ ŽIVOT

Aktualizováno: 5. 3. 2022

Jemná pružnost v pohybu, dlouhé vyrýsované svaly, štíhlé krásné tělo, stále pozitivní mysl a jiskra v oku. Dokonale ovládat svůj dech a zklidnit mysl, kdykoliv a kdekoliv. Nikdy se nenechat vyvést z rovnováhy a žít pouze z kapky rosy. Možná takhle jste si představovali, že se budete cítit po lekci jógy. Tak na to rychle zapomeňte.

Hodně z nás má docela zkreslené představy o cvičení jógy. Jedna část si myslí, že je to jen jakési statické válení se na podložce, a ta druhá zase, že se jedné o pouhou formu strečinku. Jóga je ale mnohem víc.

Jóga je existenciální, je založena na experimentech a zkušenostech. Nevyžaduje žádnou víru, pouze odvahu to zažít." - OSHO

Nejen, že pravidelným cvičením zpomalíte proces stárnutí, ale především se stanete veselejšími a šťastnějšími lidmi bez ohledu na to, jak velký je váš zadek. Nevěříte? Přijďte si to sami zažít na vlastní kůži.

1. Vykope vás z vaší komfortní zóny

Nebudu vám nic nalhávat, pro nováčky na jógové podložce budou i ty nejzákladnější jógové pozice velký boj. Podíváte-li se kolem, všichni budou vypadat, jako by se v jógové pozici už narodili. Vy ale budete mít spíš pocit, že vás někdo natahuje na skřipec. Každý den budete objevovat nové svaly na svém těle. Tedy ne hned, že by byly vidět, ale zaručeně je ucítíte. Vystoupíte nejednou ze své komfortní zóny, kdy si budete chtít zahanbeně smotat podložku a tiše zmizet z lekce. Ale neuděláte to, protože nic není víc, než společně se skupinou cizích lidí balancovat v pozici stromu nebo se zamotat v některém ze zkrutů a věřit tomu, že zas jednou budete normální.


2. Zamilujete se do svého těla

Pokud jste někdy proklínali svá příliš velká stehna nebo zadek, věřte, že na józe budete vděční za každou končetinu a část těla, která vám pomůže udržet stabilitu. Vaše tělo vás při cvičení začne přirozeně podporovat a navážete s ním krásný nový vztah, který vás povede k ještě větší péči o něj. Naučíte se mu naslouchat, všímat si každého pocitu a ctít cestu, po které vás vede. Zároveň velmi rychle pochopíte, že jakýkoliv odpad, který do sebe naložíte, ať už jde o nezdravé jídlo, kouření nebo alkohol, vám velmi brzy vrátí nepohodlím na podložce.

Toto je přirozený proces jógy, bez něhož nelze dojít dále než jen do mechanického chození na lekce jógy stejně jako na jedno z mnoha dalších fitness cvičení. Zamilujte se do svého těla, pečujte o něj a ono se vám brzy odmění pružností, sílou i stabilitou.


3. Zjistíte, že dýcháte

Každý nádech a výdech nás udržuje při životě, uklidňuje a ovlivňuje myšlenky, na které působí naše činnosti a emoce. Na dech přesto často zapomínáme, bereme ho jakousi samozřejmost.

Díky vědomému dýchání dochází k účinnějšímu okysličení krve, což vede k čištění a vyživení všech buněk, tkání a vnitřních orgánů v našem těle (#dech #detoxikace #čištění). Tím dochází k přirozené detoxikaci celého organizmu.


4. Stanete se mrtvolou

Která bude na dlouhou dobu vaše nejoblíbenější pozice a nestyďte se nahlas říct, že to všechno trpíte jen kvůli tomu, že se pak na pár minut nehybně natáhnete na záda do Šávásány, neboli pozice mrtvoly (#savasana). Vždyť kde jinde, než na lekci jógy se můžete bez výčitek na chvíli natáhnout. Asi by to šlo i po nějakém jiném tréninku, ale s dalšími dvaceti lidmi? Nachystat si natěšeně deku a polštářek, zhluboka si vydechnout, že už je ta dnešní lekce za mnou a nechat všechno pěkně v klidu doznívat právě v mrtvole.

Ona totiž Šávásáná má neodmyslitelnou a velmi důležitou roli každé lekce jógy a tou je vlastní sebereflexe. Tedy to, co se během lekce vyplaví na povrch, ať už je to vztek na šéfa nebo radostné očekávání až zase půjdu do práce. V této pozici se stáváme pouhými pozorovateli našeho těla i mysli a čím více budeme prohlubovat praxi jógy, tím lépe se naučíme ležet klidně v Šavásáně s absolutní otupělostí vůči světu, ať je jaký je.


5. Najdete si svého Guru

Brzy pochopíte, že jednotlivé lekce se od sebe velmi liší. V západním světě je častokrát i z pozice lektora přenášeno pouze zprostředkované cvičení jógových pozic. To ale brzy prokouknete a najdete si jednoho učitele, svého Guru (#guru). Ten vás bude provázet na vaší cestě a předávat vám své moudré rady a zkušenosti a to tak dlouho, než se stanete sami učitelem pro někoho druhého.


6. Získáte sebevědomí

Postupně nabudete nové sebevědomí. Díky zvládnutí ásan, o kterých jste si mysleli, že jdou mimo vás, z vás jóga udělá víc než dobyvatele. V důsledku vaší nově nalezené důvěry, se zlepší také držení těla a prodlouží se páteř.


7. Budete nebojácní

Stanete se nebojácným. Postupem od základních ásan ke složitějším rovnovážným pozicím na pažích. Začnete postupně ztrácet strach z pádu. Získáte zdravé sebevědomí nejen na podložce při vaší praxi, ale i v dalších oblastech vašeho života. Strachy z nového a neznámého se rychle rozplynou, neboť už víte, že postupně krok po kroku bez lpění a očekávání jednou zaručeně dojdete do cíle.

8. Porozumíte tisíce let starému jazyku

Asi nikdy nezapomenete na svou první lekci jógy, kdy začne lektor předříkávat pozice v sanskrtu. Jednom z nejstarších jazyků na světě. Adho Mukha Švanásana, šup a všichni jedním ladným krokem přejdou do pozice psa hlavou dolů. Nejen, že vám všechny názvy budou připadat stejné, budou ve vás především iritovat závěrečnou výše zmiňovanou pozici mrtvoly Šavásanu. Proto není divu, že zpočátku mnohdy budete zmateně předčasně ulehat na podložku v domnění, že už je konečně konec lekce (#asana #sanskrt #pozicejogy).

Nebojte, přijde vám to sice divné, když každé slovo bude končit na -ásana, ale brzy si sanskrt bravurně osvojíte a vašimi nejužívanějšími slovy se stane Trikónásana, Paščimóttanásana, Bhudžangásana nebo snad už trochu počeštěná Kákásana.


9. Zapůsobíte na svého šéfa

Zapůsobíte na svého šéfa, ale nikoli tím, že si do kanceláře oblečete legíny. Vaše zaměření na jógu vám pomůže pracovat rychleji a efektivněji a vnese svěží vánek do běžného pracovního dne.

Díky pravidelnému cvičení jógy se zlepší váš spánek, který bude kvalitnější a bude vám pro odpočinek stačit méně hodin. A k tomu příval pozitivní energie, kterým budete zahrnovat celé pracoviště, zvedne náladu nejen vašemu šéfovi. To vše ovšem jen do doby, než zjistíte, že už vlastně žádnou takovou práci dělat nechcete.


10. Změníte svůj e-mailový podpis na Namasté

Poslední krok fáze jedna. Vždycky jste si mysleli, že ty jogíny jsou nějací divní? Pokud jste se začali zbavovat nahromaděných věcí, abyste si nejen vytvořili větší prostor ve svém skromném obydlí pro každodenní praxi jógy, ale hlavně abyste se mohli konečně pořádně nadechnout. Všude už chodíte zásadně v legínách a s podložkou. Kabelku jste vyměnila za kvalitní batoh, aby se vám nekřivila páteř a podpatky už neobujete ani do divadla, neboť si nechcete ničit pádá bandhu? Přestal si chodit do hospody na pivo, protože tě nenechají sedět na zemi v lotosovém sedu. Je nejvyšší čas, přepsat si svůj emailový pozdrav z S pozdravem na Namasté (#namaste #padabandha).


Podívejte se na styly jógy, podle kterých se můžete snadno orientovat v rezervačním systému a také si vybrat, která lekce vám v danou chvíli bude nejvíce vyhovovat. Určitě zprvu vyhledávejte spíše jemné a pomalé styly, zaměřené na správné provedení. Jednou z nich je Hatha jóga nebo Jin jóga pro nalezení zklidnění a rovnováhy. Popřípadě Fyzio jóga pro správné nastavení pozic.
973 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
1606366_633886606671294_1763616045_o.jpg

Ahoj, děkuji, že jste zavítali na tento blog

Který píšu od srdce tak, jak věci vnímám v daný okamžik nebo tak, jak jsem je prožila na svých nikdy nekončících cestách do mé milované Asie. Děkuji, že máte otevřenou mysl a snad vám některé řádky budou inspirací na vaší cestě, ať už se vydáte kamkoliv. 

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page