top of page

ŠATKARMY, NEBOLI OČISTNÉ PROCEDURY

Aktualizováno: 29. 3. 2022

Nauka o józe klade vedle tělesných cvičení také velký důraz na vnitřní i zevní očistu, která při pravidelném provádění radikálním způsobem zbavuje tělo metabolických odpadů. Jedná se o takzvané šestero očistných technik, které tvoří základní pilíř hatha jógy.

Nauka o józe klade vedle tělesných cvičení také velký důraz na vnitřní i zevní očistu. Patří k tomu každodenní koupel, kterou bychom měli podniknout vždy před cvičením jógy, a pak celá řada očistných procedur. I když se nám některé tyto praktiky mohou zdát nepříjemné, zbytečné nebo dokonce nebezpečné, skrývají v sobě obrovský přínos, neboť bez nich nelze dosáhnout pokroku v jogínské praxi. Pokud byste s některou s technik chtěli začít a nebyli jste si jisti správným provedením, obraťte se na svého učitele jógy, aby vám mohl být na této cestě nápomocen.


Nétí = očista nosohltanu

Metoda nétí spíše známá, jako nosní sprcha je jistě ze všech technik tou nejznámější a v dnešní době poměrně uznávanou metodou mezi zdravotníky. Jak říkal můj učitel v Indii - chceš-li mít jiskru v oku, neopomeň provést každé ráno džala nétí. Od té doby se stala konvička a ranní rituál mou každodenní součástí stejně jako čištění zubů. Podrobný návod na provedení nosní sprchy najdete níže. Tato očista je skvělým prostředkem proti chronickým bolestem hlavy, nespavosti a malátnosti. Povzbuzuje intelekt a zastavuje vypadávání a předčasné šedivění vlasů. Zlepšuje imunitní systém a působí jako prevence proti všem nemocen nosohltanu, jako jsou kašel a rýma. Dále pomáhá při všech kožních onemocněních jako jsou akné a lupénka. Zlepšuje dýchání a celkovou psychiku. Doporučuje se také pro děti od 3 let věku.




Dhautí = očista jícnu a žaludku

Džaladhauti nebo také vámana dhautí, je proces řízeného zvracení. Jde o jednoduchou metodu komplexní očisty. K samovolnému zvracení většinou dochází, když se tělo potřebuje něčeho zbavit, neboť mu obsah žaludku nepřiměřeně škodí. To může probíhat jak na úrovni fyzické tak psychické. Zvracení je tedy přirozenou obranou organizmu a přirozenou očistnou technikou. Zvracením se má tělo zbavit nečistot a usazenin. Džala dhauti pomáhá například při astmatu, chronické gastritidě, bronchitidě, poruchách látkové výměny. Celá procedura čistí pleť a přispívá k odstranění kožních nečistot a onemocnění. Dále pomáhá při zácpě a trávicích poruchách, žlučníkových potížích. Silně stimuluje oblast a orgány pupečního centra a solar plexu, povzbuzuje energetické centrum a imunitní centrum. Pozor tato technika se nesmí provádět při srdečních chorobách, s vysokým tlakem a s akutními potížemi břišních orgánů.


Naulí = očista břišních orgánů

Klasickou a ortodoxní očistnou technikou, považovanou od nepaměti za „korunu“ hathajógy, je naulí, vlnění břišními svaly. Tato technika dává velmi dobré předpoklady nejen k provádění dalších klasických technik (jako např. dhautí, basti, vadžrolí mudra apod.), ale rovněž významnou měrou přispívá k ozdravení všech břišních orgánů a aktivizaci břišního energetického centra, tedy i imunitního centra organismu. Výrazně pak uvolňuje tenzi v oblasti břicha, což ocení i naše psychika.

Technika se provádí vždy a zásadně s prázdným žaludkem, neprovádí se při akutních i chronických problémech se střevy, těhotenství, vředovém onemocnění, vysokém krevním tlaku, srdečních chorob apod. Dle mých zkušeností je téměř optimálním stavem i vyprázdnění střev a z hlediska ztišení procesů v oblasti břicha. Ještě než se rozhodnete pro každodenní praxi této techniky, měli byste si nejprve osvojit techniku zvanou Agnisára krija, kterou provádějte po dobu tří měsíců, každý den a až poté přejděte na naučí.

Basti a Šankhaprakšálana = úplná očista střev

Technika basti se v současné době používá již zřídka. Bylo prováděno za pomocí bambusové trubičky a naulí, kdy se jógin v dřepu ponořil do klidného toku řeky a nasával vodu do tlustého střeva. Následně na břehu docházelo k vyprázdnění.

Mezi očistnými technikami zaujímá zvláštní postavení tzv. “očista mušle“, tedy šankhaprakšálana, která má podobné, ne-li širší možnosti jemnohmotné a hrubohmoné očisty. Je komplexnější než basti, při níž jsou po požití poměrně velkého množství slané a teplé vody prováděny určité cviky, které velmi rychle dopraví pozřenou vodu z žaludku do střev a pomohou k okamžitému vyloučení z těla. Voda tak během 2 hodin opustí tělo a nasbírá s sebou všechny nečistoty z našich útrob. Fyziologickým základem tohoto očistného cvičení je důkladné vyčistění a průplach celého trávicího traktu. Zvýšená slanost vody, která by měla mírně převyšovat slanost krve, hraje pro dosažení požadovaného výsledku důležitou roli. Pozor tuto techniku prvně provádějte po konzultaci se svým lektorem jógy a důkladně se na celý proces připravte jak fyzicky tak po psychické stránce. Doporučuje se provádět maximálně čtyřikrát do roka, vždy na přelomu ročních období.


Trátaka = očista očí

Trátak znamená nepřetržité upnutí zraku na jediný nepohyblivý subjekt. Mezi jogíny se za trátaku označuje každé cvičení, jež vyžaduje upírání strnulého pohledu na daný objekt. Tímto objektem může být buďto nakreslený symbol (např. četná tečka na čistě bílé stěně) nebo ještě lépe svíčka na jejíž plamen se koncentrujeme. Svíčka by měla být umístěna přibližně ve výšce očí - spíše abychom mířili pohledem trochu níže a naše oči tak zůstali lehce přimhouřené. Bez mrkání hleďte do plamene 1 minutu. Poté zavřete oči a po další 4 minuty se soustřeďte na vnitřní prostor mezi obočím, kde následně bude vizualizován tento plamen než zcela vymizí. Celý proces poté 3x zopakujte. Trátak pročišťuje oči, posiluje oční svaly, zlepšuje zrak a paměť. Velmi napomáhá při potížích s usínáním. Rozvíjí intuici, schopnost vizualizace a sílu vůle.


Kapálabháti = očista dýchacích cest

Kapálabháti je technika dechu, známá také jako ozáření lebky. Technika rychle napomáhá k vitalitami organismu a získání nové energie, právě proto se doporučuje její provádění v první polovině dne, neboť by se mohlo stát, že večer byste nemohli usnout. Velmi blahodárně kapálavhátí působí jako prevence proti stresu a psychickým potížím.

Při provádění nechte nosní dírky volně otevřené až rozšířené. Před cvičením je vhodné provést výplach nosu džalanéti. Posadíme se do padmásany nebo sukhásany, abychom udrželi rovná záda. Výdech provedeme prudkým a silným stažením dolní a střední části břicha, přičemž tah směřujeme dozadu a nahoru. Tímto dochází i k samovolnému stažení pánevního dna. Nezapomeňte na to, že při výdechu zůstává hrudník pasivní a nikterak nezvedáme ramena. Následný nádech je samovolný a uvolněný. Následuje ihned další prudký výdech a uvolněný nádech. Minimální počet dechů v jednom kole je deset, naproti tomu horní hranice by neměla překročit sto dechů na jedno kolo.

Pokud si stále nevíte rady, zkuste si vzít kapesník a vysmrkat se. Tím dosáhnete k jednomu dechu kapálabháti. Pozor neprovádíme v těhotenství, v prvních dnech menstruace a při vysokém krevním tlaku. Blahodárné účinky se dostaví ihned po praxi. Kapálabháti bych přirovnala k takovému silnému jógovému rannímu espressu.


Všechny uvedené očistné techniky vycházejí ze základů tradiční  Hatha jógy a podrobně jsou vykládány také v našem základním Instruktorském kurzu jógy pro budoucí lektory.
495 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
1606366_633886606671294_1763616045_o.jpg

Ahoj, děkuji, že jste zavítali na tento blog

Který píšu od srdce tak, jak věci vnímám v daný okamžik nebo tak, jak jsem je prožila na svých nikdy nekončících cestách do mé milované Asie. Děkuji, že máte otevřenou mysl a snad vám některé řádky budou inspirací na vaší cestě, ať už se vydáte kamkoliv. 

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page