top of page

OČISTA A JÓGA

Aktualizováno: 29. 3. 2022

Očista a detoxikace na začátku každé sezóny je skvělý způsob, jak dát tělu reset. Dáme vám pár rad a návodů, jak jednoduše nastartovat náš energetický systém a tím ještě více rozproudit radost ze života. Stačí aktivovat samovolný očistný proces v našem těle.

V Indii jsou lidé často udiveni tím, jak pečlivě dokážeme pečovat o svůj zevnějšek. Staráme se dokonale o svou pleť i vlasy, sprchujeme se i několikrát za den. Voníme se předraženými parfémy a s obličeje si vytváříme dokonalé masky. Svému vnitřnímu nastavení však nevěnujeme žádnou péči, možná proto, že se domníváme, že tam uvnitř tam to přeci není vidět.

Ve východních filozofiích je tomu naopak, lidé více prostoru věnují právě očiště uvnitř těla, ať už se jedná o práci s nastavením mysli, práci s emocemi nebo některou s očistných jógových technik. Protože věří, že to co si nosíme a prožíváme uvnitř chtě nechtě prosakuje i na povrch a nezamaskujeme to žádnými krásnými šaty ani účesem.

Jestliže už nějakou dobu praktikujete jógu a chcete prohloubit svou praxi, můžete vyzkoušet některou s tradičních očistných jogínských technik, takzvané Šatkarmy - šestero očistných úkonů. Ty mají za úkol očistit naše fyzické tělo, respektive se zaměřují na "údržbu" všech hlavních tělesných funkcí. Jejich pravidelné provádění radikálním způsobem zbavuje tělo metabolických odpadů a tkáním navrací samočistící schopnosti.

Pokud se ale ještě na tyto jogínské očisty necítíte být připraveni, můžete začít s některou z následujících jednoduchých technik, které jsou vhodné pro každého bez rozdílu věku a úrovně v praxi jógy. A pamatujte, i myšlenka je začátkem procesu a je jen na vás jakého.


Zastav se

Meditace a hluboká relaxace neznamená jen usednout do lotusu s dokonale rovnými zády a setrvat v něm co nejdéle to jen zvládnou naše nohy. Každý můžeme meditovat, pokud si dopřejeme vnitřní klid. Zkuste na chvíli zpomalit, zařadit neutrál svého života a jen ho bez soudů pozorovat. Můžete se usadit třeba na lavičce v parku nebo ve své oblíbené kavárně a zkuste chvíli jen pozorovat dění kolem sebe, poté zaměřte pozornost na svůj dech, který se snažte stále zjemňovat. Nevadí, když vám hlavou budou proudit nové nápady či se k životu probudí neřízeně emoce. Dejte jim svobodu a nikterak je nevyhodnocujte ani v nich zbytečně nedumejte. Většinou po chvíli sami odezní a až se tak stane, možná vám ty nesmírně důležité věci, už tolik důležité nepřijdou. Čas se stane pomíjivou veličinou a vy se stanete svobodnějšími, nejen ve vaší mysli.

Nadechni se

Dech je přirozená a spontánní činnost, možná právě proto ho bereme jako samozřejmost a nevěnujeme mu větší pozornost. Přitom se jedná o jednu ze základních a nejdůležitějších životních funkcí každého člověka. Dech v každé době odráží naše duševní rozpoložení. Naše nálady, jako je například zlost, strach, agrese, stres stejně jako radost, láska a harmonie, vyvolávají řetězovou reakci tělesných pochodů, které na naše zdraví často působí přes mnoho rovin. Svému dechu přitom často věnujeme jen několik minut před začátkem jógové lekce, to ale pro harmonizaci organismu nestačí. Sáhnout můžete do balíčku dechových technik zvané Pránájáma a nebo se jen vědomě nadechnout, kdykoliv si na svůj dech vzpomenete. Jak na to? Stačí se jen na okamžik narovnat, pořádně natáhnout svou páteř a jemně zaklonit hlavu, jako byste se chtěli podívat nahoru do nebe. Ruce přitom oddalte od těla a pošlete do svých plic ten nejintenzivnější nádech co nejhlouběji to bude možné, poté se narovnejte a spontánně vydechněte. S dalším nádech můžete celý proces ještě několikrát zopakovat. Váš dech se postupně začne prohlubovat a vy ucítíte příval nové vitality.


Vytvoř si svůj rituál

Najděte si svou osobní radost, svůj malý rituál na který se budete moc těšit. Může to být odpolední procházka z práce, ranní lekce jógy nebo nějaký kreativní kurz. Něco co nastartuje vaše endorfiny skrze akci, kterou si dopřejete nebo uvolní serotonin či dopamin. Všechny tyhle hormony štěstí potřebují jen trochu nakopnout, aby vás pak mohly zásobit nekonečnou dávkou radosti. Každý je máme v sobě a je jen na nás, zda je budeme podporovat nebo zanedbávat. Já jsem se narodila v krásném znamení vodnáře, už to mi dalo do vínku radost z vody. K tomu, jako kdyby to rodiče tušili, ještě jméno Kačenka. Ve dvou letech jsem v nestřežené chvilce skočila do bazénu a když mě táta zděšeně vylovil, skočila jsem tam znova a to se opakuje až do teď, jen už mě nikdo ven netahá, protože všichni pochopili, že to je můj rituál. Moje největší radost i očista od všech starostí, od fádnosti každodenního dne. Jít si zaplavat, ponořit se v hlubinách oceánu nebo si jen sednout v blízkosti vody a cítit vlhkem provoněný vzduch, je pro mě tím nejhlubším rituálem, který zákonitě nastartuje ještě větší radost do života a nadopuje mě novou energií pro hru se svými nápady. Najdi si ho i ty, svůj rituál.

Odhoď obavy

K tomu už jsme tak trochu naprogramovaní od dětství. Bát se nového a neznámého a je to v pořádku, je to z části také přirozený pud sebezáchovy. Naše hlava však dokáže vyprodukovat víc možných scénářů než kdejaká letitá telenovela. Zkuste na chvíli odhodit všechny coby, kdyby a může se stát to a nebo ono a prostě vykročte do neznáma. Skoro jistě vám můžu slíbit, že se nakonec stejně stane vše, jak má, ale v ten moment už vám to bude jedno. Budete totiž silnější o tu nenahraditelnou zkušenost a o tom to celé má být. Život je o zkušenostech, o radosti a naplnění té dané podstaty proč jsme tu měli být. Takže pokud vše co vykonáváš, vykonáváš z čisté radosti, nemůžeš jít špatně.


Těš se, těš se na všechno co přijde

Nejednou se mě někdo zeptal, jak to dělám, že mám stále tak skvělou náladu, dobrý den a úsměv na tváři. Vždy odpovím: "protože jsem se proto rozhodla", ano rozhodla jsem se tak a pomohla mi v tom druhá nejlidnatější země světa Indie. Tamní lidé se radují, a to ze všeho. Z nového dne, z toho že končí, oslavují každou životní událost tak, že tančí a radují se a jsou vděční. Velmi vděční, i přesto že často nemají nic jen misku rýže na den, přesto si nestěžují, ale věci přijímají tak jak jsou. Pro nás je to občas těžké, hlavně pro naše ego a tak se neustále snažíme šroubovat budoucnost a lpíme na věcech, které už jsme dávno měli opustit. Zkusme to, zkusme se těšit. Na všechno nové, ještě nenarozené, zkuste se těšit i na to co vypadá zrovna, jako největší problém světa, že i to jednou pomine. Protože těšit se, rovná se nadchnout se, radovat se a tím přitahovat to pozitivní a milé. A proto se těším, každé ráno je pro mě neuvěřitelné dobrodružství nového dne a večer když ulehám do postele těším se tak na další den a další a další. A tak jsem vám odtajnila svůj stroj štěstí.


Nech věci plynout

Nelpění je jednou z hlavních pilířů na cestě jógy, známá také jako Aparigraha. Proto se zde vrátím na začátek a budu vás nabádat k zastavení - jakéhokoliv zpomalení. Zkuste nechat věci plynout, jen tak bez nástrah a budování hrází jim dejte volný průtok. To že nám vstoupili do života má jistě nějaký důvod, ale ten důvod není potřeba za každou cenu rozklíčovat a vyřešit. Důležité je ho jen přijmout tak jak je, teď a tady a až se vám tenhle nejtěžší bod podaří. Vše se začne rozplývat a pak uvidíš jasněji smysl, proč právě ty tu teď máš být.


Přeji vám krásné provoněné jaro.

296 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
1606366_633886606671294_1763616045_o.jpg

Ahoj, děkuji, že jste zavítali na tento blog

Který píšu od srdce tak, jak věci vnímám v daný okamžik nebo tak, jak jsem je prožila na svých nikdy nekončících cestách do mé milované Asie. Děkuji, že máte otevřenou mysl a snad vám některé řádky budou inspirací na vaší cestě, ať už se vydáte kamkoliv. 

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page