top of page

7 HLAVNÍCH PŘÍNOSŮ, PROČ ZAŘADIT JÓGU DO NAŠEHO ŽIVOTA?

Jóga je tisíciletí staré cvičení, které se v průběhu posledních několika let výrazně proměnilo. Dnes už se jen málokde setkáte s její čistou formou v přímé návaznosti na indické tradice odkud pochází. Všechny nejznámější styly jógy, oblíbené především na Západě, se více či méně, prolínají s Hatha jógou, přičemž zůstávají zachovány hlavní tři pilíře, a to jógové pozice, práce s dechem a zklidnění mysli.

Jóga je praxe, která má dobrý důvod k tomu, že existuje po staletí. Nabízí nám totiž širokou škálu fyzických a duševních výhod, které nám pomohou zlepšit naši celkovou pohodu. Pokud tedy zvažujete, zda zařadit jógu do svého života, zde je výčet několika hlavních přínosů, které vám pravidelná praxe jógy zaručeně přinese.


1. Zlepší se vám flexibilita

Tou asi neznatelnější a nejrychleji viditelnou výhodou jógy je bezesporu zlepšení celkové flexibility těla. Při cvičení jednotlivých jógových pozic se totiž prodlužují naše svaly, čímž se postupně také zvyšuje celkový rozsah pohybu. Nejen, že nám to pomůže snáze se pohybovat v každodenním životě a při všech dalších oblíbených sportovních aktivitách, ale hlavně díky tomu snížíte riziko zranění.


2. Budete silnější

Přesto, že jóga není zrovna dynamické cvičení, může být skvělým způsobem jak si vybudovat kvalitní svalovou sílu. Mnoho jógových pozic vyžaduje, abyste jako odpor využívali váhu vlastního těla. Což vám pomůže budovat pevný střed těla od jeho středu, jinak řečeno zpevníte svaly beder, břicha, pánve a kyčlí. Tyto svaly se zapojují do každého našeho pohybu a zlepšují celkovou stabilitu. Tedy jsou klíčové především při kompenzaci sedavého zaměstnání, což je důležité správného držení těla a celkového zdraví.


3. Zlepší se vaše rovnováha

Jóga vyžaduje, abyste se soustředili na své tělo a dech, což může pomoci zlepšit vaši rovnováhu. To je obzvláště přínosné, když stárneme, protože rovnováha má tendenci s věkem klesat a může vést k pádům potažmo ke zraněním. Pravidelným cvičením jógy rovněž zlepšíte koordinaci a celkové reakce. Díky čemu budete agilnější a schopni rychleji reagovat na nejrůznější změny.


4. Uleví se vám od stresu

Nevěříte? Tak si přijďte po náročném dni vyzkoušet restorativní jógu, která stejně jako ostatní jemné styly jógy působí na zklidnění nervového systému. Dochází tak k hlubokému uvolnění na fyzické, psychické i emoční úrovni. V kombinaci s fyzickým cvičením jógových pozic a pozornému dýchání vám napomůže k hlubokému uvolnění a odbourání stresu.

Dokonce je prokázáno, že jóga snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, zlepšuje náladu a snižuje úzkost a deprese (#deprese).


5. Zlepší se váš spánek

Všechny relaxační techniky, které se naučíte na lekcích jógy, vám pomohou rychleji se utišit a snáze usnout. Váš spánek bude kvalitnější a budete spát kratší dobu. Přesto pocítíte větší příval nové energie, začnete pracovat rychleji a efektivněji, čímž se vnesete svěží vánek do běžného pracovního dne.


6. Budete mít zdravé srdce

I když jóga není obvykle považována za kardiovaskulární cvičení, může mít stále pozitivní účinky na zdraví vašeho srdce. Některé styly jógy, jako je Vinyasa nebo Power jóga, dokáží zvýšit srdeční frekvenci. Kromě toho pravidelné cvičení jógy napomáhá ke snížení krevního tlaku a zlepšuje krevní oběh.


7. Zvýší se vaše sebevědomí

Jóga nám poskytuje příležitost k většímu sebeuvědomění. Tedy každá končetina, která vám v pozici bude nápomocná se posune na své důležitosti. Postupnou praxí jógy budete stále více v souladu se svým tělem, potažmo dechem. Což vám pomůže lépe se naladit na vlastní myšlenky či emoce a činit sebejistá rozhodnutí v našem životě.


Na závěr lze říct, že jóga vnese do vašeho života mnohem více fyzických i duševních výhod než jsme tu vyjmenovali. Důležité je, ale nelpět na výsledku. Nemějte tedy na jógu vysoká očekávání, nechtějte po pár lekcí dosáhnout až na zem při předklonu. Stejně jako zahoďte všechny předsudky stranou a přijďte si ji jen párkrát vyzkoušet, protože ať už s cvičením začínáte nebo jste zkušený sportovec, jóga je skvělým doplňkem života, každého kdo našel deficit alespoň v některém z výše uvedených bodů.


Takže pokud jste připraveni začít sklízet výhody této prastaré praxe, vyražte za námi do Yoga4everybody, protože u nás jsou dveře otevřené úplně pro všechny.


Podívejte se na styly jógy, podle kterých se můžete snadno orientovat v rezervačním systému a také si vybrat, která lekce vám v danou chvíli bude nejvíce vyhovovat. Určitě zprvu vyhledávejte spíše jemné a pomalé styly, zaměřené na správné provedení. Jednou z nich je Hatha jóga nebo Jin jóga pro nalezení zklidnění a rovnováhy. Popřípadě Fyzio jóga pro správné nastavení pozic.
195 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
1606366_633886606671294_1763616045_o.jpg

Ahoj, děkuji, že jste zavítali na tento blog

Který píšu od srdce tak, jak věci vnímám v daný okamžik nebo tak, jak jsem je prožila na svých nikdy nekončících cestách do mé milované Asie. Děkuji, že máte otevřenou mysl a snad vám některé řádky budou inspirací na vaší cestě, ať už se vydáte kamkoliv. 

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page