top of page

5 JÓGOVÝCH RITUÁLŮ K PŘIVÍTÁNÍ JARA

Taky už se těšíte na ten skvělý pocit, kdy se rozplynou poslední kousky zimy. Kdy vzduch začne vonět svěžestí a budete si ho chtít vychutnat do poslední buňky. Prodlužující se dny nás začnou nabíjet nejen novou energií, ale i skvělými nápady. Jaro je obdobím omlazení, pro tělo i ducha.

ranní jógový rituál

Změna ročních období je skvělou příležitostí k osvěžení cvičebních rutin, včetně pravidelného cvičení jógy. Jaro symbolicky představuje čas oslav nových začátků – znovuzrození, probuzení a především rovnováhy.

Proto jsem si pro vás připravila 5 jednoduchých způsobů - rituálů, které vám pomohou rozloučit se se zimou a přivítat jaro s otevřenou náručí.


Pozdravy slunci

Pozdrav slunci je nejtradičnější ucelená sestava pozic pro rozproudění energie a zahřátí organismu, ve které je zařazeno vše. Stojné pozice, předklony i záklony, posílení středu v Čaturanze Dandásaně. Surya namaskar (jak se pozdrav slunci nazývá v sanskrtu) nám, ale předává ještě mnohem více. Stejně, jako každý nový den začíná svítáním a západem přechází ke svému konci, stejně tak náš život začal prvním nádechem a jednou skončí posledním výdechem. Stejně jako vzrůstá energie a záhy se vytrácí, stejné pocity budete vnímat při ranních pozdravech slunci, kdy si projdete všemi fázemi jako v životě. Po radostných záklonech ve stoji na podložce, se po chvíli ocitáte dole na zemi, abyste se pomyslně mohli odrazit a znovu postavit na nohy. Je to neomezená síla, kterou při praxi pocítíte. Stejně jako sluneční svit.

Pro jarní praxi a uvolnění energie si ráno přivstaňte tak, aby proběhla těsně před úsvitem. Podložku si nasměrujte na východ a proveďte každé ráno sestavu 6 případně 12 klasických Rišikéšských pozdravů slunci. Provádějte až do jarní rovnodennosti.



Jarní úklid

Jaro je ideální čas na očistu těla, mysli, emocí i domova.

Zeptejte se sami sebe, co už nepotřebujete? Jaká stará přesvědčení, citová pouta a příběhy vás v životě brzdí?

Nechte prosvítit světlem i ten nejtemnější kout nejprve vašeho domova a míst, kde trávíte nejvíce času, tedy i kanceláře… Vše protřiďte, ale nevyhazujte. Prošlé potraviny můžete darovat do nejrůznějších sbírek. Stejně jako oblečení a věci, které nám brání v hlubokém nádechu. Místo toho si s jarem pořiďte nebo vypěstujte novou domácí květinu.

Poté celý prostor několikrát vykuřte bílou šalvějí nebo palo santem. Uvidíte, že po takovéto očistě prostor pocítíte obrovskou úlevu, která vás povede k hlubšímu nádechu a uvolnění doznívajícího zimního napětí.

vykuřovadla a rituály

Odstranění sociálních médií

Přestaňte sledovat všechny účty, které ve vás vyvolávají pocit, že nejste dost dobří, krásní, štíhlí, lepší rodiče, matky a manželky. Jste nejlepší tak, jak jste právě teď a všechno absolutně všechno co ve vás vyvolává naopak radostný pocit je v pořádku.

Celkově se pokuste trávit méně času na sociálních sítích a nahradit je reálným životem venku. Domluvte si schůzku s kamarádkou, kterou už jste dlouho neviděli a zajděte si spolu třeba na lekci jógy a pak dobrý čaj či kávu. Mluvte více s lidmi kolem sebe. I oční kontakt a úsměv v tramvaji při cestě do práce vám dá víc než další hodina na instagramu. Pokud zcela opustit sociální sítě pro vás bude těžké, nastavte si alespoň na telefonu, aby vám nechodili notifikace a také spánkový režim.


Detoxikuj svůj život

Nyní je ideální čas začít zbavovat své tělo veškerého stresu a napětí po zimním období a také zbavit se toxinů, které se v našem těle nahromadily. Vyzkoušet můžete tradiční očistné procedury zvané šatkarmy.

Pokud jste si udělali čas na očistu svého těla, proč nevynaložit trochu úsilí na vyčištění zbytku života. Začátek jara s sebou přináší příležitost zahnat negativní chování a zbavit se toxických vztahů. Zeptejte se sami sebe, co vás brzdí, a pak přivítejte jaro tím, že se zbavíte stejně jako starého kabátu také lidí kolem sebe, kteří vám nic nepřinášení. Vím může to znít až moc radikálně, ale zkuste se obklopit více inspirativními lidmi. Ať už to bude jen, že se vydáte na nějakou zajímavou přednášku nebo koncert, který máte rádi. Někdy stačí si vzít deník a sám se na okamžik zachumlat do vnitřního světa v milé kavárně. Už na nic nečekejte a vyražte za novým objevováním jara i svého úžasného života.

jóga je víc než jen cvičení pozic

Přihlas se na lekci jógy

Jaro nabízí šanci na nový začátek. Tak odložte předsudky i všechny další výmluvy a nastolte si pravidelnost a čas na cvičení nebo svou oblíbenou lekci jógy. Jsem si jistá, že už po jedné lekci si zamilujete ten nádherný pocit optimismu, kterým bude vaše mysl zalita, jakmile se probudíte na konci lekci ve své šávásáně. Klidně si pro začátek můžete vybrat nějakou odpočinkovou a zklidňující lekci než hned skočit do dynamické vinyasy. Všechny naše styly jógy jsme pro vás přehledně rozdělili zde.

Podívejte se na styly jógy, podle kterých se můžete snadno orientovat v rezervačním systému a také si vybrat, která lekce vám v danou chvíli bude nejvíce vyhovovat. Nebo se rovnou ponořte do kurzu jógy či speciálního jógového workshopu. 

83 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
1606366_633886606671294_1763616045_o.jpg

Ahoj, děkuji, že jste zavítali na tento blog

Který píšu od srdce tak, jak věci vnímám v daný okamžik nebo tak, jak jsem je prožila na svých nikdy nekončících cestách do mé milované Asie. Děkuji, že máte otevřenou mysl a snad vám některé řádky budou inspirací na vaší cestě, ať už se vydáte kamkoliv. 

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page